Повелителят на мухите

Британският писател Уилям Голдинг публикува тази книга през 1954г. В нея се разказва за група деца, които се налага да бъдат евакуирани от Англия заради заплаха от атомна бомба. До тук добре, но самолетът им е свален на един безлюден остров и те се налага да оцеляват, досущ като в Survivor.

В началото се събират, избират си вожд, опознават се и си помагат в общата цел да се измъкнат от този прокълнат остров. С течение на времето, обаче нещата коренно се променят, достигат до границата между нормалното и пълната лудост, дори я прехвърлят, оставяйки читателя поразен от крайностите, до които могат да стигат група деца… Всъщност това е най-потресаващото в цялата ситуация – че става дума за деца!

Както във всяко общество, и тук между вожда – Ралф, помощника му Прасчо и опонента им – Джек има драма. И ще си позволя да цитирам резюмето към книгата, защото не съм сигурна, че бих могла да го кажа по-точно:

На двамата се противопоставя кльощавият, червенокос и агресивен Джек – носител на разрушителните стихии и лидер на ловците на прасета. Той успява да примами много от момчетата, защото те искат само да плуват, да играят и да преследват диви прасета. […] Така една демократична и морална управленска структура постепенно деградира в тирания.

В цялата книга намираме доказателства за това, че обществото, в което живеем не е способно да се справя при критични ситуации. Цялата система, била тя социална, образователна или каквато и да било друга не може да ни подготви за безлюден остров, лова на собствената ни храна, строене на подслони за през нощта. Тази система ни е направила мързеливи, чакащи всичко да дойде при нас, защото така трябва.

Разбира се, авторът на книгата е силно повлиян от Втората световна война, тъй като самият той участва в нея. Така, че може да се направи аналог между разказа за това мини общество и реални събития от най-мрачната част от съвременната история.

Колко бързо се обърква всичко…

Facebook Twitter Email Linkedin Plusone Tumblr

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.